Història

La història de l’empresa MEL MURIA s’escriu al Perelló (Baix Ebre-Terres de l’Ebre), conegut com “lo poble de la mel” per ser el primer productor de mel de Catalunya, amb reconegut prestigi nacional i internacional.

La primera referència documentada de la nissaga Muria és Rafel Muria Queralt.

Rafel Muria Llambrich nascut l’any 1850, fill de l’anterior, va ser el fundador i president  l’any  1888  del  primer  “Ligajo de colmenas” (actualment  en  diem  una  associació),  amb un  total  de  225  associats  i 1.820 “colmenas manifestadas”.
Va ser dels primers apicultors del Perelló que canvià l’antic rusc de palla i suro per un altre de fusta, de forma quadrada i que més endavant s’anomenarien Layens. Amb aquestes arnes es començaria a practicar la transhumància.

Rafel Muria Galve, nascut l’any 1901, es dedicà de molt jove al treball de les abelles. Amb 235 ruscs al seu abast i practicant la transhumància, cercava les millors floracions per les finques i pobles veïns del Perelló. Una de les finques més apreciada fou la de Rafel del Frauquero, concretament a la partida de la Vinyassa (l’Ametlla de Mar) i la finca de la Mestra (Alcanar).

L’any 1929 neix Rafel Muria Benet. Quan només tenia setze anys, el seu pare el responsabilitzà de tota la feina relacionada amb l’apicultura. El rusc de 20 quadres mòbils fou substituït per un altre rusc de 18, 16 i finalment 12 quadres mòbils, que és l’actual.És dels primers apicultors del Perelló que introduí aquest tipus de rusc. Continuà fent la transhumància,

estenent-la per tot el territori català, Terol i País Valencià. El seu mitjà de transport fou evolucionant poc a poc, continuant com el seu pare, amb el carro i el cavall, la motocicleta, amb el tren i la bicicleta “a coll” i amb el camió.

Rafel Muria i Martí, nascut l’any 1964, fill de l’anterior, juntament amb el seu cunyat Vicent Brull i Llaó, nascut l’any 1955, sense deixar el treball artesà, han sabut continuar i potenciar amb les noves tecnologies el camí deixat pels seus antecessors i a dia d’avui continuen dedicant-se al negoci familiar.

Amb ganes de seguir treballant, s’ha incorporat la sisena generació, en Vicent Brull Muria, fill d’en Vicent Brull Llaó, essent els  socis de l’empresa, denominada actualment SAT Apícola el Perelló.

L’any 1999, MEL MURIA es va traslladar a les instal·lacions que ocupa actualment, un magatzem de 800m2, situat a l’entrada del Perelló, per poder ampliar el negoci i optimitzar el treball, amb la ubicació de les oficines; el magatzem, on hi ha els bidons de mel que arriben dels arnars; la planta envasadora automàtica, on s’envasa la mel; la zona del producte acabat, amb els pots de mel a punt de sortir al mercat; així com tota la maquinària necessària per millorar les condicions de treball. També disposem de dues agrobotigues situades al Perelló i l’Ametlla de Mar, on posem a disposició dels clients i visitants una gran varietat de mel produïda i envasada de manera artesana per la nostra empresa, així com pol·len i gelea reial. També s’hi poden trobar productes dietètics, cosmètica natural, productes procedents de cultiu ecològic i tota mena de productes naturals. I en aquest lloc web, la nostra botiga virtual permet l’adquisició de bona part dels nostres productes.

En aquestes instal·lacions i a partir de l’any 1999, des de Mel Muria varem posar en marxa un museu apícola

creat a partir del patrimoni cultural de l’empresa, basat en un conjunt d’estris d’apicultura de diferents èpoques i eines antigues, emprades per treballar la mel, diversos documents relacionats amb la història de la producció apícola a les Terres de l’Ebre, i la popular i coneguda “font de mel” o l’eixam d’abelles en plena activitat.

Els darrers anys, aquestes instal·lacions, equipades amb una sala audiovisual,  han potenciat de manera significativa tot allò relacionat amb el món de la mel. Es fa difícil de calcular, però ens consta que més de cent mil persones d’arreu del país i de diferents indrets europeus, de totes les edats, han visitat Mel Muria els darrers

dotze anys i han participat en alguna de les activitats organitzades per la nostra empresa, entre les quals destaca la visita a l’arnar en plena natura. Una sèrie d’audiovisuals explicatius sobre les tasques pròpies de l’apicultura, dels productes que se n’extrauen i dels beneficis que comporta la consumició habitual dintre de la dieta.

El procés d’adaptació de les nostres instal·lacions i del nostre concepte de l’apicultura ha estat constant, com ho demostra el canvi de les

caixes tipus Layens per les caixes tipus Dadant que fan més fàcil i còmode el treball de l’apicultor. A més, els darrers anys també hem adquirit un vehicle adient pel canvi de les caixes i adaptat per realitzar una transhumància, diversos aparells i equipaments tecnològics, i una nau de 600 metres quadrats ubicada al polígon industrial Pla de Solans.

I amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer encara més tot el que envolta el curiós món de la mel i les abelles, l’any 2011 la nostra empresa ha creat ara i posat en funcionament el CENTRE D’INTERPRETACIÓ APÍCOLA “MURIA”, una iniciativa sorgida de l’esperit emprenedor i innovador de les persones que avui fan possible aquesta empresa.

La creació del Centre també ha comportat diverses millores en els equipaments d’extracció i envasat de la mel, amb noves màquines de darrera generació.